De skulle få sig noget algebehandling

Det grønnes hos naboen og det er ikke på den fede måde. For på tag og fliser breder der sig et grønt tæppe af alger, mos og andre vækster. Det er ikke pænt at kigge på og algerne blæser lige ind over hækken til os, så vi også kommer til at døjes med det. Nogle burde fortælle dem, at de skulle få foretaget en tagrensning og algebehandling af fliserne

Nu skal jeg jo ikke lyde som en hysterisk eller gammel gnaven mand. Men alger smitter altså. Det er jeg helt sikker på. Det er små en-cellede planter, der føres med vinden og som elsker at gro på fugtige og skyggefulde flise-, sten-, facade- og tagarealer. Ja, faktisk elsker de at gro på alle den slags arealer, men det er de skyggefulde steder, du først kan se dem som et grønt skær.

Det skær er, hvad møder mig – og skær mig i øjnene – når jeg kigger over hækken til min nabo. Ja, egentlig er det nok nærmere min bagbo mod syd, men vi har altid omtalt hinanden som naboer, fordi manden derinde ikke rigtig bryder sig om betegnelsen bagbo. ”Jeg bor ikke i r…. på dig og du har sat’me ikke noget at gøre i min”, siger han altid, når vi har delt en øl over hækken.

Måske kan vi få naborabat på algebehandling

Men nu bliver jeg altså snart nødt til at tage en alvorlig snak med ham om algevæksten på deres tag og deres fliser. For da algerne jo kan bæres ind til os med vinden, så betyder de mange alger hos dem jo, at vi får endnu flere hos os. De flyver jo over hækken hver gang vi har sydlige vinde og det er jo næsten lige så ofte som vestenvind efterhånden.

Så det kan ende med, at både de og vi skal have fjernet alger fra tag og fliser. Så kan vi måske bestille hos en professionel tagrenser og få noget naborabat. Ja, det har jeg faktisk læst, at de giver, og det ville da være logisk, når vi nu bor lige ved siden af hinanden. Så undgår de jo at skulle køre særlig langt mellem deres kunder.

Alger er den lille dræber

Men det er også for deres egen skyld derinde. Gør de ikke noget ved algevæksten ender de med at taget skal skiftes før tid og fliserne bliver både glatte og ujævne at gå på. Får algerne lov til at vokse, går der ikke længe før rodnettet er trængt ind mellem tagpladerne på taget og ned mellem fliserne på terrassen og på havegangen langs hækken ind til os.

Det betyder, at tag og fliser bliver åbnet op, så fugten kan trænge ind. På taget betyder det, at der kan opstå mug og skimmel i tagrummet og at tagkonstruktionen kan risikere at rådne. På fliserne betyder det, at underlaget begynder at synke sammen, der hvor fugten trænger ned. Så en dag skvatter han, konen eller deres irriterende unger med garanti over en flisekant. Bom-Karl!

Algerne har allerede fået lov til at gro sig så store, at der er begyndt at vokse mos oven på dem og nederst på det ene hjørne af taget står der noget ukrudt og knejser. Det er vækster, der har væsentlig kraftigere rødder end alger og trænger deres rødder først ind i mellemrummene mellem tagpladerne, får fugten for alvor frit spil.

Frostsprængninger sætter gang i ødelæggelserne

Rigtig galt går det så, den dag frosten sætter ind. Her vil fugten mellem tagplader og mellem og under fliserne fryse til og da enhver jo ved, at is fylder mere end vand, risikerer de, at tagpladerne skubbes løse eller revner under trykket – og at underlaget på fliserne eroderes, så flisebelægningen for alvor bliver ujævn eller måske ligefrem begynder at revne.

Jeg spejder tit efter om jeg kan få øje på løse tagplader derinde eller afbrækkede hjørner. Gad vide om det er et eternittag, der er så gammelt, at der er asbest i. Måske skulle børnene nøjes med at lege i forhaven fremover.

Det er jo meget flot men ekstremt skadeligt

Det er jo meget flot men ekstremt skadeligt

Tagrensning på abonnement

Det kunne altså være dejligt, hvis de fik en tagrensning derinde. For jeg så hvordan det friskede taget gevaldigt op hos min fætters. Deres tag var slet ikke nær så angrebet som naboens, men de får det renset hvert andet år, fordi taget så holder længere.

Fætter siger, at han ligefrem har abonnement på det og sparer helt op til 20 % på hver behandling. Samtidig får han også en fin lille tilstandsrapport på taget hver gang de kommer. Det er en rigtig smart ordning.

Imprægner taget efter endt tagrensning

Efter endt tagrensning imprægnerer firmaet taget hos ham, så det bliver vand- og fugtafvisende. Det er lidt det samme som det der vidundermiddel, du kan smøre på forruden, så du ikke behøver at køre med vinduesviskerne, før det for alvor styrtregner.

Imprægneringen forhindrer ikke ny algevækst. Det gør det bare sværere for algerne at vokse, fordi vandet løber nemmere fra taget og får sværere ved at blive liggende langs samlinger og lignende, sådan som du ser det på tage, der ikke er imprægnerede.

Så imprægneringen hæmmer algevæksten og ved at få foretaget regelmæssig tagrensning, slipper du helt for, at algerne nogensinde kommer til at give problemer for taget. Det kan du læse mere om her.

algebhandling og tagrens

Algebehandling af fliserne

Det samme gælder faktisk algerne på fliserne. Fliserne kan nemlig også imprægneres efter endt algebehandling. Men det kræver som sagt, at du tager kontakt til en professionel algerenser. For selvfølgelig kan du leje udstyret nede hos tømmerhandlen, men så skal du bøvle med selv at slæbe det hjem og skal have alt besværet med at få renset alle fliserne af – og helt ærligt, sådan nogle alger kan sikkert godt gemme sig mange forskellige steder.

Samtidig er tømmerhandlens algerens for det meste mindre miljøvenligt end det, de professionelle bruger og så kan du ikke selv imprægnere fliserne på samme måde, som de rigtige tag- og fliserensere kan.

Nu må der altså ske noget

Så skal vi have en algebehandling fordi naboens alger smitter, så vil jeg ikke betænke mig på at hyre en professionel – slet ikke efter at have talt med min fætter.

Så nu vil jeg – så snart jeg har postet dette indlæg – gå ind til naboen og få gjort noget ved sagen. Det bliver de også selv gladest for i længden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *