Blev du snydt ved de sidste boligkøb?

Snydt ved boligkøb! Jeg troede ikke mine egne ører, da jeg hørte det første gang. Men jeg mødte for nyligt en fyr til et havearrangement, og måske er det slet ikke så dum en idé. Han forklarede, at efter de nye regler, der trådte i kraft i 2015, er ejendomsmæglere ikke længere forpligtede til at rådgive køberen bedst muligt ved et boligkøb. Så nu ved du med sikkerhed, at du ikke kan stole på ejendomsmægleren som køber. Det står i lovgivningen!

Da vi købte hus – for en længere krig siden – var der ikke noget, der hed en køberrådgivning. Dengang var der bare en ejendomsmægler og så advokaten, der lavede skødet. Fruen og jeg stolede på manden, og jeg synes stadig, vi gjorde et godt boligkøb med den ejendomsmægler. Vi har da i hvert fald fået skrabet lidt friværdi sammen.

Sådan troede jeg stadig, det gik for sig. Men åbenbart ikke, fandt jeg ud af forleden. Jeg havde begivet mig afsted til et havearrangement i privat regi, og i løbet af eftermiddagen kom jeg til at sidde ved siden af en fyr, der arbejder med rådgivning til huskøbere ved boligkøb.

Ejendomsmægleren behøver ikke fortælle alt ved et boligkøb

Jeg troede, han tog gas på mig. Og postulerede, “den er der da vel ikke nogen, der hopper på?” Men det er der åbenbart. Han viste sig nu at være en rar fyr, og han forklarede mig lidt om hvorfor, folk “hopper på den”.

Han forklarede, at i 2015 blev der vedtaget en ny lov om, at den “loyale oplysningspligt”, som ejendomsmæglere tidligere havde, bortfaldt. Førhen havde ejendomsmægleren pligt til at videregive alle de oplysninger, han havde om huset til køberen inden salget. Han var nærmest mere en rådgiver eller mægler mellem sælgeren og køberen – deraf sikkert også navnet “ejendomsmægler”.

Men med de nye regler er ejendomsmægleren udelukkende sælgers mand, som han udtrykte det. Jo hurtigere han sælger huset, og jo mere han får for det, jo bedre er det for ham selv. Og der er ikke længere nogen lov, der tvinger ham til at oplyse alt til køberen. I mine ører lyder det som opskriften på noget, der kan gå helt galt – ja, nærmest som en direkte legalisering af svindel og humbug.

Boligkøb med voldsom ekstraregning under jorden

Gutten fortalte også, at han havde oplevet en olietank, der angiveligt skulle være blevet tømt for restolie og forseglet. Men da de så undersøgte sagerne, viste det sig, at der stadig var næsten 200 liter fyringsolie tilbage i tanken.

Jeg fik ikke helt fat i, om det var ejendomsmægleren, der løj om det, eller om det var fordi, sælgeren ikke vidste, at den ikke var tømt ordentligt. Men det er da en lidt uheldig sag, må man sige. Han sagde, at det ikke var unormalt, at de oplevede det, når de rådgav folk ved boligkøb.

Der var åbenbart en række firmaer under oliekrisen i 1970’erne og ind i starten af 80’erne, der levede af at tømme tankene. De tog ikke noget for det, fordi de kunne sælge restolien fra tankene til heftige priser på grund af krisen. Så gav de ejeren en attest på, at tanken var tømt og forsvarligt forseglet, og kørte videre. De havde åbenbart bare ikke altid gjort det, de lovede.

Jeg skulle ikke nyde noget af at have sådan en fætter liggende på min grund. Hvis der går hul på skidtet og olien løber ud, koster det kassen at få renset jorden bagefter. Den regning skal undertegnede ikke hænge på.

Billigere end en advokat

Jeg spurgte ham også, hvorfor man ikke bare kunne få en advokat til at tjekke papirerne og omstændighederne ved et boligkøb. Han fortalte, at det kunne jeg også sagtens, men at en køberrådgiver som ham arbejder udelukkende med køb og salg af ejendomme. Så de har mere erfaring med lige præcis boligkøb, mens en advokat favner lidt bredere.

Det næste han nævnte, faldt selvfølgelig endnu mere i god jord hos mig: En professionel køberrådgiver er 30-40 % billigere end en advokat. Men så blev jeg alligevel skeptisk. “Er det så fordi, I ikke har nogen forsikring, hvis I dummer jer? Eller kan stilles til ansvar ligesom en advokat?”

Men der var nu ikke grund til at være nervøs, forsikrede han mig. De er forsikret lige så godt som advokaten, hvis de laver fejl. De har bare ikke så flotte lokaler på lige så pæne adresser, som advokaten har.

Jeg lærte alligevel lidt den dag. Men inden vi fik snakket færdig, væltede regnen selvfølgelig ned, og vi måtte springe i ly. Åh ja, den skønne danske sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *